ПРИТЧА ПРО ТАЛАНТИ

Мета:
Познайомити учнів із притчею про таланти; проаналізувати вчинки героїв твору; розшифрувати символіку, провести паралель із сучасністю; дати власну оцінку героям, зробити висновки; збагатити внутрішній світ дитини, стимулювати до розвитку талантів, до пошуку своєї індивідуальності, вчити дитину робити самоаналіз.

Реквізит. Святе письмо ( МТ.25, 14 – 29), тлумачний словник, дошка, прикрашена грамотами та нагородами учнів, світлинки з визначними подіями з життя кожної дитини, виставочні столи із роботами дітей класу.

Вчитель. Любі друзі, ви всі знайомі із Біблією, із Христовими притчами, намагалися зрозуміти глибокий зміст Його науки, іноді, як і учні Христа, перепитували у Вчителя кожне слово, поки не знаходили розгадку. Сьогодні ми знову поринемо у світ Святого Письма, ознайомимося із притчею про таланти.

    Скажіть, будь ласка, що означає слово « талант»?

Учні. Це особливі здібності якоїсь людини. Один може мати талант до малювання, інший до написання віршів. ще хтось до спорту.

Вчитель. Дякую, можемо порівняти вашу відповідь із поясненням значення цього слова в тлумачному словнику. та слово « талант» має ще друге значення, яке було поширене у євреїв , – це грошова одиниця, а саме вага срібла вартістю 1000 доларів.

     І ось про що говорить нам притча: « Один чоловік, збираючись у дорогу, окликав своїх слуг і передав їм своє майно. Одному він дав п’ять талантів, другому – два, а третьому – один . Кожному – за його здібністю, і від’їхав . Той, що взяв п’ять талантів , негайно пішов. орудував ними і придбав других п’ять талантів. так само і той, що взяв два, також придбав два других. А той, що взяв лише один, пішов, викопав у землі яму та й сховав гроші свого пана.

    По довгім часі приходить пан слуг тих і зводить з ним обрахунок..»

Перший слуга говорить: « Мій пане, ти дав мені п’ять талантів. Ось я придбав других п’ять .Господар похвалив його за вірність. Другий слуга також дав пану чотири таланти, і теж дістав похвальбу .

А третій слуга сказав так: « Пане, знав я тебе, що ти жорстокий чоловік: пожинаєш, де не сіяв, і визбируєш, де ти не розсипав. Тому, зо страху, я пішов і закопав талант твій у землю. ось він – маєш твоє!»

А господар відповідає: « Лукавий слуго й лінивий! Треба було віддати мої гроші торгівцям, і я, повернувшись, забрав би своє з відсотками. візьміть талант від нього й дайте тому, хто має їх десять.

Вчитель: Напевне, вас найбільше стурбувало те, що господар забрав у одного зі слуг останнє і сказав, що у того, хто не має, відійметься останнє і дасться тому, хто має , хто має. Чи є це справедливо ? Як зрозуміти позицію господаря?

Учень. Це справедливо, тому, що все одно ці гроші не приносять користі, якщо лежать без діла, як у третього слуги. Інші робітники пустили ці кошти в обіг і дістали б додаткові прибутки.

Вчитель: Так, діти, ви правильно міркуєте. Пригадаймо меценатів. Це люди, які вміють направляти кошти у правильне русло, допомагаючи школам, лікарням, бідним. Призначення грошей – служити людям. Пам’ятаєте науку Христа про світло свічечки? Він говорив про те, що запалену свічку не ховають під ліжко, а навпаки, ставлять, на видне місце, щоб вона освічувала всіх. Як бачите, таланти не потрібно приховувати, а навпаки, дарувати їх плоди – пісні, вірші, картини тощо людям. Ніколи не занедбуйте свій талант, а розвивайте його, даруючи радість оточуючим.

Домашнє завдання: У зошитах запишіть таланти, якими вас обдарував Господь, які ви розвинули, а які занедбали, чому?

завантаження...
WordPress: 22.83MB | MySQL:26 | 0,325sec