О БОЖЕ! Я ТЕБЕ БЛАГАЮ…!

Мета: допомогти учням зрозуміти духовну культуру свого народу, повернутися до забутих джерел, які живили його дух, сприяти вихованню в них людяності, відповідальності, любові до людей , до рідної землі.

Вчитель. Наші давні предки обожнювали природу і вірили в те, що весь світ сповнений добрими і злими духами. Намагаючись захиститися від зла, людина створила для себе цілу систему оберегів.

  • Діти, поміркуйте, що таке оберіг?
  • ( діти висловлюють свої міркування).
  • Так, це те, що повинно нас оберігати від злих духів. До оберегів належать: житло, одяг, хліб, вода, слово, молитва.

Вчитель. Найсильнішим оберегом в усі часи вважалося слово. « Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог був Слово» – читаємо в Євангелії від Іоанна. Наші предки знали силу слова і вірили в неї. Найсильнішим духовним оберегом є молитва, яка промовляється з вірою і щирим серцем. Найбільшу духовну силу має Господня ( Ісусова) молитва « Отче наш». А всі ви знаєте Господню молитву? ( відповіді учнів). Тож давайте помолимось разом. ( Колективне виконання молитви « Отче наш»).

Отче наш, котрий є у небі нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє нехай буде воля Твоя, як на небі , так і на землі. Хліба нашого щоденного дай нам сьогодні і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим. І не введи нас в спокусу, але збав нас від лукавого. Амінь.

Вчитель. Молитва для душі – це теж саме, що їжа і вода для тіла. Це є постійне духовне оновлення, яке здійснюється при тісному взаємозв’язку з природою, з космосом ( із Богом).

  • Діти, а чи вірите ви , що у кожного із вас є свій ангел – охоронець?( відповіді учнів, газета « Доктор Нострадамус « Твій ангел», № 13, 2005 рік)
  • Висновок. Кожен із нас має свого ангела –охоронця, який охороняє нас протягом всього життя. Послухайте і запам’ятайте молитву др. ангела – охоронця. ( читають молитву до ангела – охоронця)

« Ангел е- хранителю мій, небесний друже й покровителю! Дякую тобі, що від першого мого подиху стоїш біля мене, застерігаєш, навчаєш і захищаєш від небезпек, вказуєш праведну дорогу, будиш совість, не даєш упасти в безодню гріха. Прости мені, що не завжди прислухався до твоїх порад, пробач необдумані слова і недобрі вчинки! Молися за мене і веди дорогою світла, розуму, добра і честі – дорогою, що веде у високості духу, у царство вічного Отця нашого!

Такою молитвою ми повинні починати свій день. І тоді з нами буде все добре.

  • Вчитель. Оберегом для людини може служити її спосіб життя. Якщо людина береже свої уста, свою душу від зла, не чинить іншим того, чого не бажає собі, ходить дорогами правди, творить добро та милість, то вона знайде ласку в очах Бога і людини.
    • Здавна діти шанували батьків і молилися за батьків. Всемилостивий Боже! Дякую Тобі за моїх Батьків, за все добре, що Ти мені подав через них.
    • Висновок. Наші предки міцно трималися духовних законів, перебували в гармонії з природою, з космосом, із навколишнім світом, тому людина була захищена від духовної руйнації. Ми ж загубили ці вічні закони, втратили вічну гармонію. Тому, щоб вберегти себе і світ наш від загибелі, повернімося до тих духовних джерел, які живили наших пращурів, причастімося від них і освятімося ними.
    • Я за дітей своїх , о Господи благаю,
    • Щоб їх від зла та горя вберегти.
    • Добра для них, Господь, у Тебе я прохаю,
    • Щоб їх на шлях священний привести.

    Домашнє завдання: вивчити молитву до ангела – охоронця. Поділись, чим для тебе був важливий сьогоднішній або вчорашній день.

завантаження...
WordPress: 22.89MB | MySQL:26 | 0,360sec